Składniki (na 6 porcji):
- 400 g śmietanki 36%
- 200 g puree z dyni
- 4 żółtka
- 90 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
Dodatkowo:
- 6 łyżek cukru trzcinowego
Wykonanie:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać ziarenka. Razem ze
śmietanką, dyniowym puree oraz cynamonem przełożyć do niewielkiego rondelka. Zagotować
i odstawić do przestygnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasny krem. Stopniowo, cały czas
mieszając, wlać przestudzoną śmietankę do żółtek. Masę jajeczną można
przecedzić przez sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek.
Masą wypełnić 6 płytkich foremek, które należy wstawić do
naczynia wypełnionego gorącą wodą. Woda powinna sięgać poniżej brzegów foremek.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 100oC i
zapiekać około 50 - 60 minut. Gotowy krem, w części środkowej, powinien mieć
konsystencję galaretki. Wystudzić w temperaturze pokojowej, a następnie
schłodzić w lodówce przez 2 - 3 godziny.
Przed podaniem powierzchnię kremu posypać cukrem. Cukier
karmelizować za pomocą butanowego palnika. Jeżeli takiego nie posiadamy,
foremki z kremem możemy włożyć na kilkanaście sekund do piekarnika pod grill.
Podajemy natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz