Składniki (10 - 14
sztuk):
- 120 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 30 g
nasion chia
- 150 g
jogurtu naturalnego
- 120 ml
oleju
- 120 g
miodu
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać olej, jajka, miód oraz jogurt
naturalny. W drugim suche składniki: pakę pszenną, kakao, nasiona chia, proszek
do pieczenia oraz sodę.
Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać tylko do połączenia
się składników.
Formę do muffinków wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę
wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170oC
i piec około 18 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąc i przestudzić.
Muffinki można ozdobić polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz