czwartek, 22 listopada 2018

Kakaowe muffinki z chia





Składniki (10 - 14 sztuk):

- 120 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 30 g nasion chia
- 150 g jogurtu naturalnego
- 120 ml oleju
- 120 g miodu
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody


Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać olej, jajka, miód oraz jogurt naturalny. W drugim suche składniki: pakę pszenną, kakao, nasiona chia, proszek do pieczenia oraz sodę.
Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinków wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170oC i piec około 18 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąc i przestudzić.
Muffinki można ozdobić polewą czekoladową.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz