Składniki:
- 2 jajka
- 2 białka
- 130 g cukru
- 120 g masła
- 80 g mąki migdałowej
- 80 g maki pszennej
- 30 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g truskawek
- szczypta soli
Wykonanie:
Masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do
pieczenia. Wymieszać z mąką migdałową.
Jajka, białka, cukier i sól umieścić w misie miksera.
Miksować kilka minut, aż masa stanie się jasna, puszysta i zwiększy swoją
objętość 2 - 3 - krotnie. Dodać mąkę z migdałami w trzech turach, po każdym
dodaniu, delikatnie wymieszać. Razem z
ostatnią partią mąki dodać roztopione masło, delikatnie wymieszać, tylko do
połączenia składników. Truskawki przekroić na pół
Masę przelać do tortownicy, o średnicy 24 cm, wyłożonej
papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć truskawki, rozcięciem do góry.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170oC i piec
około 30 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć i przestudzić. Schłodzone ciasto posypać cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz