środa, 10 lipca 2019

Ciasto migdałowe z truskawkami





Składniki:

- 2 jajka           
- 2 białka
- 130 g cukru
- 120 g masła
- 80 g mąki migdałowej
- 80 g maki pszennej
- 30 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g truskawek
- szczypta soli


Wykonanie:

Masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z mąką migdałową.
Jajka, białka, cukier i sól umieścić w misie miksera. Miksować kilka minut, aż masa stanie się jasna, puszysta i zwiększy swoją objętość 2 - 3 - krotnie. Dodać mąkę z migdałami w trzech turach, po każdym dodaniu, delikatnie wymieszać.  Razem z ostatnią partią mąki dodać roztopione masło, delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Truskawki przekroić na pół
Masę przelać do tortownicy, o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć truskawki, rozcięciem do góry.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170oC i piec około 30 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć i przestudzić. Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz