środa, 31 lipca 2019

Sernik bazyliowy z sałatką z pieczonych warzyw




Idealny sernik wytrawny. Puszysty, delikatny o świeżym, bazyliowym smaku. Podany na chrupiącym, krakersowym spodzie. Razem z sałatką z grillowanych i kolorowych warzyw tworzą zgrany duet. Sernik idealny na letnią pogodę. Świetnie spisze się jako główne danie i przekąska. 


Składniki na spód:

- 175 g słonych krakersów
- 80 g stopionego masła
- 20 g startego parmezanu

Krakersy drobno pokruszyć np. w malakserze. Dodać roztopione masło oraz parmezan, wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę krakersową, dobrze docisnąć i wyrównać. Schłodzić w lodówce przez godzinę.


Składniki na bazyliowe pesto:

- 2/3 szklanki liści bazylii
- 1/3 szklanki natki pietruszki
- 40 g nerkowców
- 50 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 20 g startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka cytryny
- sól, pieprz do smaku


Składniki na sernik:

550 g półtłustego twarogu dwu - trzykrotnie mielonego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 8 g żelatyny
- sól i pieprz do smaku


Wykonanie sernika:

Wszystkie składniki na pesto dokładnie zblendować.  Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Twaróg zmiksować z jogurtem na gładką masę. Dodać bazyliowe pesto, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Napęczniałą żelatynę postawić na niewielkim ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając, do jej całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z palnika i pozostawić do ostygnięcia.
Do schłodzonej żelatyny dodać dwie łyżki masy serowej, wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do masy serowej i dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć na schłodzony spód, wyrównać. Włożyć do lodówki, na kilka godzin, do stężenia.


Składniki na sałatkę:

- 2 niewielkie cukinie
- 1/2 pomarańczowej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 15 rzodkiewek
- 20 pomidorków koktajlowych
- 100 g kiełków słonecznika


Składniki na marynatę do warzyw:
- 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku


Składniki na dressing:
- 1/3 szklanki natki pietruszki
- 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu winnego
- 1 mały ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku


Wykonanie sałatki:

Składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki.
Warzywa umyć i osuszyć. Cukinie pokroić w plastry razem ze skórką. Rzodkiewkę przekroić na pół. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w 2 - 3 centymetrową kostkę. Pokrojoną paprykę, cukinię oraz rzodkiewkę przełożyć do marynaty i delikatnie wymieszać. Warzywa smażyć na patelni grillowej 2 - 3 minuty, z każdej strony.
Składniki dresingu dokładnie ze sobą zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Wymieszać z grillowanymi warzywami oraz kiełkami słonecznika, dodać dresing, delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Sernik bazyliowy podawać z sałatką.





1 komentarz:

  1. świetny pomysł, świetne wykonanie i wszystko świetne! :D zapisuję ! :D

    OdpowiedzUsuń