Składniki na
ciasto:
- 90 g mąki pszennej
- 50 g mąki migdałowej
- 40 g drobnego cukru
- 60 g zimnego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 200 g rabarbaru
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki miodu
- jajko roztrzepane z łyżką mleka
Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową, cukrem i solą.
Dodać żółtka oraz masło pokrojone na mniejsze kawałki. Szybko zagnieść ciasto.
Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i lekko spłaszczyć. Schłodzić w
lodówce przez pół godziny.
Rabarbar pokroić na dwucentymetrowe kawałki.
Papier do pieczenia przyciąć do rozmiaru blachy. Schłodzone
ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, na grubość 3 - 4 mm, na kształt
koła. By ciasto nie przyklejało się do wałka, oprószyć je delikatnie mąką lub
wałkować przez folię spożywczą.
Środek ciasta oprószyć mielonymi migdałami, pozostawiając 3
- 4 cm wolnego ciasta od brzegu. Na migdałach ułożyć rabarbar, polać miodem.
Brzegi ciasta założyć do środka, lekko je zlepiając. A następnie posmarować
jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 200oC, przez 35 - 40 minut,
do zarumienienia. Wyjąć i przestudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz