sobota, 20 lipca 2019

Migdałowe galette z rabarbarem





Składniki na ciasto:

- 90 g mąki pszennej
- 50 g mąki migdałowej
- 40 g drobnego cukru
- 60 g zimnego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli


Dodatkowo:

- 200 g rabarbaru
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki miodu
- jajko roztrzepane z łyżką mleka


Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową, cukrem i solą. Dodać żółtka oraz masło pokrojone na mniejsze kawałki. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i lekko spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Rabarbar pokroić na dwucentymetrowe kawałki.
Papier do pieczenia przyciąć do rozmiaru blachy. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, na grubość 3 - 4 mm, na kształt koła. By ciasto nie przyklejało się do wałka, oprószyć je delikatnie mąką lub wałkować przez folię spożywczą.
Środek ciasta oprószyć mielonymi migdałami, pozostawiając 3 - 4 cm wolnego ciasta od brzegu. Na migdałach ułożyć rabarbar, polać miodem. Brzegi ciasta założyć do środka, lekko je zlepiając. A następnie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 200oC, przez 35 - 40 minut, do zarumienienia. Wyjąć i przestudzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz