Składniki:
- 500 g melona
- 250 g truskawek
- 1 ogórek szklarniowy ( około 250 g)
- 2 łodygi selera naciowego
- 200 g sera feta
- 2 łyżki posiekanej mięty
Składniki na
dresing:
- 3 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 2 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
Wykonanie:
Wszystkie składniki na dresing dokładnie ze sobą wymieszać.
Melon obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w niedużą
kostkę. Ogórek, seler oraz truskawki umyć. Ogórek przekroić wzdłuż na cztery
części, a następnie pokroić w plasterki. Z selera usunąć twarde włókna i
pokroić na plasterki. Truskawki przekroić na pół, a jeżeli są duże na ćwiartki.
Fetę pokroić w niewielką kostkę.
Składniki sałatki delikatnie wymieszać. Przed podaniem polać
dresingiem. Przechowywać w lodówce.
Jestem mega ciekawy ile osób wejdzie na ten blog. Mnie to bardzo interesuje.
OdpowiedzUsuń