środa, 24 lipca 2019

Makaron z bobem, pstrągiem łososiowym i sosem pietruszkowym





Składniki:

- 250 g makaronu
- 500 g bobu
- 300 g filetu z pstrąga łososiowego
- skórka starta z 1/2 cytryny
- pistacje do podania
- olej rzepakowy
- sól, pieprz


Składniki na sos pietruszkowy

- 1/2 szklanki natki pietruszki
- 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku


Wykonanie:

Bób wrzucić na gotującą, lekko osoloną wodę i gotować 5 minut. W osobnym garnku przygotować zimną wodę z kilkoma kostkami lodu. Gotowy bób przecedzić i wsypać do zimnej wody z lodem. Po wystudzeniu odcedzić i obrać ze skórki.
Pstrąga umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, usunąć ości. Rybę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem oraz skórką startą z cytryny. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez 10 minut.
Składniki sosu dokładnie ze sobą zblendować.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do ugotowanego makaronu dodać sos pietruszkowy oraz bób, wymieszać. Wyłożyć na talerze, dodać pstrąga podzielonego na mniejsze kawałki oraz posypać posiekanymi pistacjami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz