Składniki:
- 250 g makaronu
- 500 g bobu
- 300 g filetu z pstrąga łososiowego
- skórka starta z 1/2 cytryny
- pistacje do podania
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
Składniki na sos
pietruszkowy
- 1/2 szklanki natki pietruszki
- 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Bób wrzucić na gotującą, lekko osoloną wodę i gotować 5
minut. W osobnym garnku przygotować zimną wodę z kilkoma kostkami lodu. Gotowy
bób przecedzić i wsypać do zimnej wody z lodem. Po wystudzeniu odcedzić i obrać
ze skórki.
Pstrąga umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, usunąć ości. Rybę
przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić olejem, oprószyć
solą i pieprzem oraz skórką startą z cytryny. Włożyć do piekarnika nagrzanego
do 180oC i piec przez 10 minut.
Składniki sosu dokładnie ze sobą zblendować.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do ugotowanego makaronu dodać sos pietruszkowy oraz bób,
wymieszać. Wyłożyć na talerze, dodać pstrąga podzielonego na mniejsze kawałki
oraz posypać posiekanymi pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz