piątek, 8 sierpnia 2014

Ciasto ze śliwkami z orzechową kruszonką



Składniki na kruszonkę:

- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 150 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na ciasto:

- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 duże jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 śliwek
- 3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie kruszonki:

Wszystkie składniki umieścić w miseczce, wyrobić między palcami, aż powstanie kruszonka. Kruszonkę na czas przygotowania ciasta włożyć do lodówki.

Wykonanie ciasta:

Ze śliwek usunąć pestki, pokroić na połówki, a następnie skropić sokiem z cytryny.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Wbić jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu.  Do masy dodać mąkę, wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 centymetrów.  Na wierzchu ułożyć przepołowione śliwki. Posypać orzechową kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175oC przez 50 - 60 minut lub do suchego patyczka.



1 komentarz:

  1. Mmm, śliwki z orzechową kruszonką musiały komponować się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń