Składniki na ciasto:
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 i 1/2 szklanki mąki, plus 2 łyżki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Składniki do
podania:
- 1 szklanka orzechów ziemnych, niesolonych
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 150 g serka śmietankowego
- 2 duże jabłka
- 50 g karmelu
Wykonanie ciasta:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z
cukrem na jasną, puszystą masę. Wbić
jajko, miksując do uzyskania gładkiej masy. Dodawać stopniowo mąkę, cały czas
mieszając. Ciasto ma bardzo gęstą
konsystencje, jeżeli mikser nie radzi sobie z ucieraniem, ciasto wymieszać
ręcznie.
Ciasto rozwałkować , nadając mu kształt okręgu o średnicy
około 30 centymetrów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC.
Piec około 15 - 18 minut, aż nabierze złoto - brązowego koloru. Ciasto
ostudzić.
Pół szklanki orzechów ziemnych zblendować razem z cukrem,
solą i serkiem śmietankowym tak długo, aż powstanie gładka masa.
Gotową masą posmarować
kruchy spód. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną
kostkę. Jabłka ułożyć na masie orzechowo - serowej.
Pozostałe orzechy ziemne rozdrobnić przy użyciu blendera i posypać nimi
jabłka
Całość polać karmelem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz