wtorek, 29 września 2015

Tarta z gruszkami i bezą



Składniki na spód:

- 180 g mąki
- 30 g kakao
- 30 g cukru
- 100 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka cynamonu
- białko jajka
  

Składniki na krem:

- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany 30%
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 - 4 gruszki (zależy od wielkości)
- sok z 1 cytryny


Składniki na bezę:

- 3 białka
- 150 g drobnego cukru
- 1 i 1/2  łyżki mąki


Wykonanie spodu:

Wszystkie składniki  (oprócz białka) szybko zagnieść lub wymieszać w malakserze. Z ciasta uformować kulkę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Chłodzić w lodówce przez 30 minut. Formę na tartę, o średnicy 21 cm, z wysokim brzegiem, posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, nakłuć widelcem. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. kulkami ceramicznymi, grochem lub ryżem. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec 10 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem, ciasto posmarować  roztrzepanym białkiem i ponownie włożyć do piekarnika na 7 minut.


Wykonanie kremu i bezy:

Do miski wlać około 0,5 litry wody, dodać sok z cytryny, wymieszać. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę i wrzucić do wody z sokiem.
Pozostałe składniki kremu zmiksować na gładką masę. Odstawić na kilka minut by opadła pianka, która powstała podczas miksowania.
Gruszki wyjąć z wody, osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć na dnie podpieczonej tarty. Na gruszki wylać krem. Tartę piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC.
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Na koniec dodać przesianą mąkę, zmiksować.
Masę bezową wyłożyć na tartę i włożyć ją na kolejne 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC.
Gotową tartę ostudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki.






2 komentarze:

  1. Nieziemsko smaczne!

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń