Składniki na spód:
- 3/4 szklanki kaszy
kuskus Halina
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 1 łyżka tymianku
Składniki na
farsz:
- 2 małe cukinie
- 180 g pieczarek
- 1/2 małego kalafiora
- 1 cebula
- 3 jajka
- 200 g śmietany
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 120 g sera gorgonzola
- 1 i 1/2 łyżki tymianku
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie spodu:
Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu,
wystudzić. Do schłodzonego kuskusu dodać
jajka, mąkę, parmezan i tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę na tartę
o średnicy 26 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Masę wyłożyć na tartę i
rozprowadzić po powierzchni formy. Piec
w temperaturze 195oC przez 10 minut. Wyjąć i
przestudzić.
Wykonanie farszu:
Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, delikatnie
posolić i odstawić na kilka minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na
odrobinie oleju. Do cebuli dodać pokrojone na mniejsze części pieczarki oraz
kalafior. Całość smażyć na niewielkim ogniu 10 - 15 minut, aż kalafior lekko
zmięknie. Przestudzić.
Śmietanę wymieszać dokładnie z jajkami. Cukinię odcisnąć z
nadmiaru płynu. Ser gorgonzola rozdrobnić. Do masy jajecznej dodać cukinię,
pieczarki, parmezan i gorgonzolę. Doprawić tymiankiem i pieprzem, wymieszać.
Gotową masę wylać na podpieczony spód i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180oC
przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz