niedziela, 11 października 2015

Kuskusowa tarta z cukinią, pieczarkami, kalafiorem i serem gorgonzola




Składniki na spód:

- 3/4 szklanki kaszy kuskus Halina
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 1 łyżka tymianku


Składniki na farsz:

- 2 małe cukinie
- 180 g pieczarek
- 1/2 małego kalafiora
- 1 cebula
- 3 jajka
- 200 g śmietany
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 120 g sera gorgonzola
- 1 i 1/2 łyżki tymianku
- sól, pieprz
- olej


Wykonanie spodu:

Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudzić.  Do schłodzonego kuskusu dodać jajka, mąkę, parmezan i tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę na tartę o średnicy 26 cm posmarować masłem i  oprószyć mąką. Masę wyłożyć na tartę i rozprowadzić po powierzchni formy. Piec  w temperaturze 195oC przez 10 minut. Wyjąć i przestudzić.


Wykonanie farszu:

Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, delikatnie posolić i odstawić na kilka minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na odrobinie oleju. Do cebuli dodać pokrojone na mniejsze części pieczarki oraz kalafior. Całość smażyć na niewielkim ogniu 10 - 15 minut, aż kalafior lekko zmięknie. Przestudzić.

Śmietanę wymieszać dokładnie z jajkami. Cukinię odcisnąć z nadmiaru płynu. Ser gorgonzola rozdrobnić. Do masy jajecznej dodać cukinię, pieczarki, parmezan i gorgonzolę. Doprawić tymiankiem i pieprzem, wymieszać. Gotową masę wylać na podpieczony spód i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz