poniedziałek, 4 lipca 2016

Twarogowe ciasto z truskawkami




Składniki:

- 220 g maki
- 180 g cukru
- 120 g masła
- 4 jajka
- 150 g twarogu półtłustego
- 140 g jogurtu naturalnego (typ grecki)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 220 g truskawek



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z pokruszonym serem i cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Do masy dodawać na przemian przesianą mąkę i jogurt naturalny, w dwóch turach, delikatnie mieszając, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć truskawki. Piec w piekarniku nagrzanym do 185OC przez 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i przestudzić.


2 komentarze: