czwartek, 8 września 2016

Daktylowa tarta z gruszkami i śliwkami




Składniki na ciasto:

- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 70 g daktyli
- 2 żółtka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego


Dodatkowo:

- 3 łyżki mielonych migdałów
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 gruszki
- 6 - 8 śliwek
- sok z cytryny
- roztrzepane białko


Daktyle zmiksować z jogurtem za pomocą blendera na gładką masę. Wlać do mąki, dodać żółtko, wymieszać. Do ciasta dodać pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło i szybko zagnieść. Ciasto lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godziny, do schłodzenia. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Ze śliwek usunąć pestki i pokroić w plasterki. Schłodzone ciasto rozwałkować, na papierze do pieczenia, na grubość 4 - 5 mm, nadając mu kształt kola. Przełożyć na dużą blachę. Środek tarty oprószyć zmielonymi migdałami, pozostawiając 3 - 4 cm wolnego ciasta od brzegu. Na migdałach ułożyć na zmianę gruszki i śliwki. Brzegi ciasta złożyć do środka, lekko je zlepiając. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym białkiem. Całość posypać cukrem trzcinowym. Jeżeli gruszki i śliwki są kwaśne możne je posypać większą ilością cukru.

Piec w temperaturze 195oC przez 35 - 40 minut, do zezłocenia brzegów.


2 komentarze:

  1. Idealna galette! Dodanie daktyli do ciasta bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń