Składniki:
- 120 g masła
- 200 g cukru
- 5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
- 250 g mielonych migdałów
- 250 g półtłustego twarogu (dwukrotnie mielonego)
- 3 figi
Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodawać
żółtka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać migdały oraz twaróg,
wymieszać, tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. W
trzech turach dodać do masy migdałowo - serowej, delikatnie mieszając po każdym
dodaniu. Tortownicę o średnicy 22 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć do niej masę migdałową, wyrównać. Na wierzch poukładać figi,
pokrojone w niezbyt grube plastry.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170oC.
Piec 70 - 75 minut, do lekkiego zbrązowienia. W połowie pieczenia przykryć
folią aluminiową. Ciasto podczas pieczenia ładnie wyrośnie, po czym opadnie w
części środkowej.
Mmm, ależ bym zjadła takich pyszności! :)
OdpowiedzUsuńCudo! Figi idealnie tu wyglądają :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
pięknie wygląda ! od razu nabrałam apetytu :)
OdpowiedzUsuń