czwartek, 15 września 2016

Ciasto serowo - migdałowe z figami




Składniki:

- 120 g masła
- 200 g cukru
- 5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
- 250 g mielonych migdałów
- 250 g półtłustego twarogu (dwukrotnie mielonego)
- 3 figi

Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać migdały oraz twaróg, wymieszać, tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. W trzech turach dodać do masy migdałowo - serowej, delikatnie mieszając po każdym dodaniu. Tortownicę o średnicy 22 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę migdałową, wyrównać. Na wierzch poukładać figi, pokrojone w niezbyt grube plastry.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170oC. Piec 70 - 75 minut, do lekkiego zbrązowienia. W połowie pieczenia przykryć folią aluminiową. Ciasto podczas pieczenia ładnie wyrośnie, po czym opadnie w części środkowej.




3 komentarze:

  1. Mmm, ależ bym zjadła takich pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo! Figi idealnie tu wyglądają :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda ! od razu nabrałam apetytu :)

    OdpowiedzUsuń