czwartek, 22 września 2016

Drożdżowa rolada z pesto, cukinią i serem gorgonzola




Składniki na ciasto:

- 380 g mąki
- 12 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 140 ml letniej wody
- 70 ml oleju
- 1/2 łyżeczki  soli
- 1 łyżka cukru


Dodatkowo:

- 1 średnia cukinia
- 80 g sera gorgonzola
- 4 łyżki bazyliowego pesto
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki nasion chia
- białko roztrzepane z 1 łyżką mleka


Wykonanie:

Do niewielkiego rondelka wlać 60 ml wody, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i pokruszone drożdże, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać z solą. Jajka lekko ubić. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, jajka, pozostałą wodę i olej. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić przez 8 - 10 minut, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.
W międzyczasie umyć cukinię przekroić ją wzdłuż na cztery części, a następnie w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wsypać pokrojoną cukinię. Smażyć przez 3 - 4 minuty, aż stanie się lekko przezroczysta, posolić i wymieszać. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x38 cm, delikatnie podsypując mąką. Ciasto posmarować bazyliowym pesto, ułożyć na nim podsmażoną cukinię i pokrojoną na mniejsze kawałki gorgonzolę. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Włożyć do keksówki, wysmarowanej masłem.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto posmarować białkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać nasionami chia.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185oC na 30 - 35 minut. Wyjąć, przestudzić. 



1 komentarz: