Składniki na
ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 70 g daktyli
- 2 żółtka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 gruszki
- 6 - 8 śliwek
- sok z cytryny
- roztrzepane białko
Daktyle zmiksować z jogurtem za pomocą blendera na gładką
masę. Wlać do mąki, dodać żółtko, wymieszać. Do ciasta dodać pokrojone na
mniejsze kawałki, zimne masło i szybko zagnieść. Ciasto lekko spłaszczyć,
zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godziny, do schłodzenia.
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i skropić sokiem z
cytryny. Ze śliwek usunąć pestki i pokroić w plasterki. Schłodzone ciasto
rozwałkować, na papierze do pieczenia, na grubość 4 - 5 mm, nadając mu kształt
kola. Przełożyć na dużą blachę. Środek tarty oprószyć zmielonymi migdałami,
pozostawiając 3 - 4 cm wolnego ciasta od brzegu. Na migdałach ułożyć na zmianę
gruszki i śliwki. Brzegi ciasta złożyć do środka, lekko je zlepiając. Brzegi
ciasta posmarować roztrzepanym białkiem. Całość posypać cukrem trzcinowym.
Jeżeli gruszki i śliwki są kwaśne możne je posypać większą ilością cukru.
Piec w temperaturze 195oC przez 35 - 40 minut, do
zezłocenia brzegów.
pięknie wygląda, mniam :)
OdpowiedzUsuńIdealna galette! Dodanie daktyli do ciasta bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na ciasto bez cukru. Kolejny przepis to zrobienia :-)
OdpowiedzUsuń