Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 0,5 kg czerwonej papryki
- 750 ml bulionu drobiowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 i 1/2 łyżeczki suszonych płatków papryki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 łyżka świeżej bazylii
- 1 gałązka rozmarynu
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
Pomidory i paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda
nasienne. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej pomidory i
paprykę skóra do góry. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220oC i
piec 30 minut. Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową
i odstawić do ostudzenia. Z przestudzonych pomidorów i papryki zdjąć skórkę,
pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać drobno posiekaną
cebulę. Smażyć 3 - 4 minuty, aż cebula zmięknie. Dodać posiekany czosnek,
gałązkę rozmarynu, suszone płatki papryki i wędzoną paprykę. Całość smażyć pół
minuty.
Do bulionu dodać podsmażoną cebulę, upieczone pomidory i
paprykę. Gotować 10 minut. Wyjąć gałązkę rozmarynu i zmiksować na gładko.
Wsypać cukier, świeży tymianek i bazylię, doprawić solą i pieprzem. Gotować
jeszcze 2 - 3 minuty.
Zupę podawać z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz