niedziela, 18 września 2016

Karpatka z kremem dyniowym



Składniki na ciasto:

- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 5 jajek
- 100 g masła


Składniki na krem:

- 400 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 g puree z dyni
- 140 g cukru
- 6 żółtek
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 30 g mąki pszennej
- 120 g masła


Wykonanie ciasta:

Wodę i mleko wlać do rondelka, dodać masło, podgrzewać do roztopienia się masła. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż powstanie szklista i gęsta masa. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Do zimnej masy wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. 

Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 32 x 22 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę i równomiernie rozsmarować za pomocą szpatułki. Piec około 25 - 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 200oC, do ze złocenia powierzchni. Gotowe ciasto wyjąć z blaszki, lekko ostudzić, zdjąć papier do pieczenia i pozostawić do całkowitego ostudzenia na kratce.  W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.


Wykonanie kremu:

200 ml mleka zmiksować z żółtkami, puree dyniowym, mąką ziemniaczaną i pszenną, tak by powstała gładka masa. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Po zagotowaniu dolać śmietanki, wymieszać i zagotować. Masę mleczno - jajeczną wlać do gotującego się mleka. Krem gotować kilka minut, cały czas mieszając, aż powstanie gładka i gęsta masa. Zdjąć z palnika. Przykryć folią spożywczą, tak by dotykała powierzchni budyniu, odstawić do ostudzenia.
W misie miksera utrzeć masło na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać budyń, miksując po każdym dodaniu.
Gotowy krem dyniowy wyłożyć na jeden upieczony płat ciasta. Równo rozsmarować i przykryć drugim blatem. Oprószyć cukrem pudrem i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz