Składniki na
ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 5 jajek
- 100 g masła
Składniki na krem:
- 400 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 g puree z dyni
- 140 g cukru
- 6 żółtek
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 30 g mąki pszennej
- 120 g masła
Wykonanie ciasta:
Wodę i mleko wlać do rondelka, dodać masło, podgrzewać do
roztopienia się masła. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę i energicznie
mieszać, aż powstanie szklista i gęsta masa. Ciasto powinno odchodzić od
ścianek garnka. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Do zimnej masy
wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach
32 x 22 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę i
równomiernie rozsmarować za pomocą szpatułki. Piec około 25 - 30 minut, w
piekarniku nagrzanym do 200oC, do ze złocenia powierzchni. Gotowe
ciasto wyjąć z blaszki, lekko ostudzić, zdjąć papier do pieczenia i pozostawić
do całkowitego ostudzenia na kratce. W
ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
Wykonanie kremu:
200 ml mleka zmiksować z żółtkami, puree dyniowym, mąką ziemniaczaną
i pszenną, tak by powstała gładka masa. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Po
zagotowaniu dolać śmietanki, wymieszać i zagotować. Masę mleczno - jajeczną
wlać do gotującego się mleka. Krem gotować kilka minut, cały czas mieszając, aż
powstanie gładka i gęsta masa. Zdjąć z palnika. Przykryć folią spożywczą, tak
by dotykała powierzchni budyniu, odstawić do ostudzenia.
W misie miksera utrzeć masło na jasną i puszystą masę.
Stopniowo dodawać budyń, miksując po każdym dodaniu.
Gotowy krem dyniowy wyłożyć na jeden upieczony płat ciasta.
Równo rozsmarować i przykryć drugim blatem. Oprószyć cukrem pudrem i schłodzić
w lodówce przez kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz