Składniki na bezę:
- 4 białek
- 240 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 15 g suszonych kwiatów hibiskusa
Dodatkowo:
- maliny
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg
o średnicy około 20 cm.
Białka wlać do suchej miski, najlepiej metalowej. Dodać sól
i zacząć ubijać. Gdy powstanie gęsta, ale jeszcze nie sztywna piana wlać sok z
cytryny i nadal ubijać. Kiedy piana będzie sztywna stopniowo dodawać cukier,
łyżka po łyżce, cały czas miksować, aż powstanie błyszcząca, gładka i sztywna
piana. Cukier powinien całkowicie sie rozpuścić.
Masę bezową wyłożyć na okrąg narysowany na papierze do
pieczenia. Boki bezy wygładzić ku górze, za pomocą szpatułki. W środku uformować
niewielkie zagłębienie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC i
natychmiast obniżyć temperaturę do 130oC. Piec 50 minut. Upieczona Pavlova
powinna być chrupiąca z wierzchu i piankowa w środku. Bezę studzić w piekarniku
przy lekko uchylonych drzwiczkach.
200 g śmietanki podgrzać z hibiskusem do wrzenia, przykryć i
odstawić na 2 - 3 godziny. Po tym czasie śmietankę odcedzić z kwiatów, na
sicie. Kwiaty nie będą nam potrzebne. Natomiast śmietankę należy odstawić do
lodówki, na kilka godzin, do schłodzenia. Schłodzoną hibiskusową śmietankę
połączyć z pozostałą, dodać cukier i ubić na sztywny krem.
Wystudzoną bezę przełożyć na paterę. Wyłożyć na nią krem
hibiskusowy. Na wierzch poukładać maliny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz