piątek, 9 września 2016

Pavlova z hibiskusowym kremem i malinami




Składniki na bezę:
- 4 białek
- 240 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli


Składniki na krem:

- 300 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 15 g suszonych kwiatów hibiskusa


Dodatkowo:

- maliny


Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg o średnicy około 20 cm. 
Białka wlać do suchej miski, najlepiej metalowej. Dodać sól i zacząć ubijać. Gdy powstanie gęsta, ale jeszcze nie sztywna piana wlać sok z cytryny i nadal ubijać. Kiedy piana będzie sztywna stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksować, aż powstanie błyszcząca, gładka i sztywna piana. Cukier powinien całkowicie sie rozpuścić.
Masę bezową wyłożyć na okrąg narysowany na papierze do pieczenia. Boki bezy wygładzić ku górze, za pomocą szpatułki. W środku uformować niewielkie zagłębienie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC i natychmiast obniżyć temperaturę do 130oC. Piec 50 minut. Upieczona Pavlova powinna być chrupiąca z wierzchu i piankowa w środku. Bezę studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
200 g śmietanki podgrzać z hibiskusem do wrzenia, przykryć i odstawić na 2 - 3 godziny. Po tym czasie śmietankę odcedzić z kwiatów, na sicie. Kwiaty nie będą nam potrzebne. Natomiast śmietankę należy odstawić do lodówki, na kilka godzin, do schłodzenia. Schłodzoną hibiskusową śmietankę połączyć z pozostałą, dodać cukier i ubić na sztywny krem.

Wystudzoną bezę przełożyć na paterę. Wyłożyć na nią krem hibiskusowy. Na wierzch poukładać maliny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz