poniedziałek, 12 września 2016

Risotto z cukinią, pomidorami i gorgonzolą




Składniki:

- 250 g ryżu arborio
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 70 g sera gorgonzola
- 1 średnia cukinia
- 15 pomidorków cherry
- 1 cebula
- pół małej, zielonej papryczki chilli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 1 łyżeczka świeżej bazylii
- 1 łyżeczka świeżej mięty



Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę. Smażyć 2 - 3 minuty, aż cebula stanie się przezroczysta. Wsypać ryż, wymieszać, tak by wszystkie ziarenka pokryły się olejem. Po 2 - 3 minutach, gdy ryż stanie się przezroczysty wlać wino i mieszać, aż się wchłonie. Dodać pół szklanki bulionu, płatki czerwonej papryki i drobno pokrojone zielone chilli (bez pestek), wymieszać. Kolejną porcję bulionu wlać, gdy pierwsza się wchłonie, pamiętając o częstym mieszaniu. Cukinię umyć, pokroić w pół plasterki, a pomidory przekroić na pół. Po około 20 - 25 minutach gdy ryż będzie jeszcze al dente, dodać cukinię, pomidorki oraz świeży tymianek, bazylię i miętę. Gotować jeszcze 3 - 5 minut, aż cukinia zmięknie, a ryż będzie miał kremową konsystencję. Ryż zdjąć z ognia, dodać parmezan, pokrojoną na mniejsze kawałki gorgonzolę i masło. Wymieszać, aż masło i ser się rozpuszczą. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz