poniedziałek, 9 stycznia 2017

Babeczki migdałowo - pistacjowe



Delikatne, puszyste i wilgotne babeczki. Bez dodatku mąki. Ich podstawę stanowią jajka, migdały i pistacje. Smakują wspaniale, nie można im się oprzeć:)

Składniki na babeczki (20 - 22 babeczek):

- 220 g blanszowanych migdałów
- 110 g pistacji
- 180 g drobnego cukru
- 6 białek
- 2 żółtka
- szczypta soli


Składniki na krem:

- 150 g serka mascarpone
- 225 ml śmietany 30%
- 45 g cukru pudru


Dodatkowo:

- grubo posiekane pistacje


Wykonanie babeczek:

Migdały oraz pistacje umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania mąki migdałowo - pistacjowej.  Białka wlać do suchej miski, najlepiej metalowej. Dodać sól i zacząć ubijać. Gdy powstanie gęsta i sztywna piana stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksować, aż powstanie gładka i błyszcząca piana. Dodać żółtka, po każdym dodaniu krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. W czterech turach dodać mąkę migdałowo - pistacjową, delikatnie mieszając, tylko do połączenia składników. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę napełnić ciastem do 4/5 wysokości.  Piec przez 22 - 25 minut w temperaturze 165oC. Babeczki podczas pieczenia wyrosną, ale po wyjęciu z pieca lekko opadną.

Wykonanie kremu:
Śmietanę i mascarpone ubić na sztywny krem, pod sam koniec dodając cukier puder. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, zakończonego tylką z głęboko wciętą gwiazdą. Zaczynając od środka babeczki, wyciskać krem, nadając mu kształt róży. Posypać pistacjami. Babeczki przechowywać w lodówce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz