Składniki na
ciasto:
- 300 g mąki
- 40 g cukru
- 12 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 120 ml ciepłego mleka
- 80 g roztopionego masła
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki na masę
orzechową:
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 7 łyżek mleka
- 3 łyżki rumu
- 80 g cukru trzcinowego
- 60 g serka mascarpone
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka do posmarowania
ciasta
- 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie ciasta:
Do niewielkiego rondelka wlać 80 ml mleka, dodać łyżkę
cukru, 2 łyżki mąki i pokruszone drożdże, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10
minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać z solą. Jajko utrzeć z
cukrem na jasną masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, utarte jajko z cukrem,
pozostałe mleko i roztopione masło. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić przez
5 - 8 minut, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do
oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsc na 1,5
godziny, do wyrośnięcia.
Wykonanie nadzienia:
Mleko wlać do niewielkiego rondelka, wsypać cukier,
zagotować. Gotować na niewielkim ogniu tak długo, aż cukier się rozpuści. Zdjąć
z ognia. Do mleka dodać rum i orzechy, wymieszać i ostudzić. Do schłodzonej
masy orzechowej dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o
wymiarach 50 cm na 30 cm. Ciasto wysmarować kremem orzechowym. Pokroić na 6
równych części, wzdłuż krótszego boku. Każdą część nałożyć na siebie i ponownie
pokroić na 6 kwadratów. Każdą część odwrócić na bok i włożyć do keksówki o
wymiarach 26 x 8 cm, wysmarowanej masłem.
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia (30 - 40 minut).
Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać
cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około
30 - 35 minut. Ostudzić.
Wygląda bardzo apetycznie :) Zapraszam do siebie na zdrowe, pełnoziarniste rogaliki z masłem orzechowym :)
OdpowiedzUsuń