niedziela, 8 stycznia 2017

Kruche ciasteczka z suszonymi pomidorami




Składniki:

-  200 g mąki
- 110 g zimnego masła
- 50 g startego parmezanu
- 60 g suszonych pomidorów
- 2  żółtka
- 2 szczypty soli
- 1 i 1/2 łyżeczki suszonej bazylii


Dodatkowo:

- sól gruboziarnista


Mąkę, parmezan, suszone pomidory, sól i bazylię zmiksować za pomocą miksera wyposażonego w noże tnące. Pomidory powinny być bardzo drobno posiekane. Dodać żółtka i masło pokrojone na mniejsze kawałki.  Zmiksować do połączenia składników.  Z ciasta uformować wałek o średnicy około 5 cm.  Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 3 - 4 godziny.  Schłodzone ciasto pokroić na pół centymetrowe plasterki. Ciastka układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać odrobiną gruboziarnistej soli, lekko ją dociskając do ciasta. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC na około 15 minut, piec do zezłocenia brzegów.


2 komentarze:

  1. Genialne połączenie, świetna słona przekąska.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają pysznie.
    akurat mam nadmiar suszonych pomidorów w domu, może też sobie zrobię coś takiego

    OdpowiedzUsuń