Składniki:
- 200 g mąki
- 110 g zimnego masła
- 50 g startego parmezanu
- 60 g suszonych pomidorów
- 2 żółtka
- 2 szczypty soli
- 1 i 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Dodatkowo:
- sól gruboziarnista
Mąkę, parmezan, suszone pomidory, sól i bazylię zmiksować za
pomocą miksera wyposażonego w noże tnące. Pomidory powinny być bardzo drobno
posiekane. Dodać żółtka i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Zmiksować do połączenia składników. Z ciasta uformować wałek o średnicy około 5
cm. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć
do lodówki na 3 - 4 godziny. Schłodzone
ciasto pokroić na pół centymetrowe plasterki. Ciastka układać na blaszce,
wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać odrobiną gruboziarnistej soli, lekko
ją dociskając do ciasta. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC na
około 15 minut, piec do zezłocenia brzegów.
Genialne połączenie, świetna słona przekąska.
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuńakurat mam nadmiar suszonych pomidorów w domu, może też sobie zrobię coś takiego