Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 200 g bobu (można użyć mrożonego)
- pęczek dymki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaki umyć i ugotować w skórce. Gotowe ziemniaki
odcedzamy, studzimy, a następnie obieramy ze skórki. Bób ugotować w lekko
osolonej wodzie, przecedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Jaka obrać i pokroić na 6 części. Natkę i
dymkę posiekać. Ziemniaki i bób wsypać
do miski, dodać natkę pietruszki i dymkę , wymieszać. Jogurt wymieszać z
musztardą, sokiem z cytryny i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Ziemniaki polać
sosem, doprawić pieprzem i solą, delikatnie wymieszać. Przed podaniem sałatkę
udekorować cząstkami jajka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz