Składniki na 12
babeczek:
- 250 g bardzo drobnego makaronu
- 120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 300 ml śmietanki 30%
- 180 ml soku z pomarańczy
- 60 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 2 żółtka
- skórka starta z 2 pomarańczy
- laska wanilii
Składniki na
karmelizowane pomarańcze:
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki cukru
- 10 łyżek soku z pomarańczy
Wykonanie:
Makaron wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować przez
połowę czasu jaki jest podany na opakowaniu.
Ugotowany makaron wymieszać z kandyzowaną skórką pomarańczy i przełożyć
do formy na muffinki. Śmietanę, sok z pomarańczy, jajka, żółtka oraz cukier i
mąkę ziemniaczaną zmiksować, tylko do połączenia składników. Laskę wanilii
przekroić na pół, wyskrobać ziarenka. Dodać do masy śmietanowo - jajecznej,
wymieszać. Gotową masą wylać na makaron.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150oC i piec przez około 35 - 40
minut.
Pomarańcze umyć, obrać ze skórki i pokroić w średniej
wielkości kostkę. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Gdy cukier się rozpuści
wlać sok pomarańczowy. Na początku cukier stwardnieje, ale podczas podgrzewania
znowu się rozpuści. Dodać pokrojone pomarańcze. Gotować kilka minut, od czasu
do czasu mieszając. Sos powinien lekko zgęstnieć.
Przed podaniem babeczki polać sosem i udekorować cząstkami karmelizowanych pomarańczy.
Przed podaniem babeczki polać sosem i udekorować cząstkami karmelizowanych pomarańczy.
Ojej, jakie pomysłowe! Jestem ogromnie ciakawa smaku :)
OdpowiedzUsuń