poniedziałek, 2 stycznia 2017

Miodowe ciasteczka




Składniki:

- 220 g maki pszennej
- 100 g mąki z pełnego przemiału
- 200 g masła
- 120 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 4 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu



Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać miód i jajko, zmiksować. Mąkę przesiać z cynamonem i dodać do masy maślanej, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4 - 5 mm. Za pomocą foremki wykrawać okrągłe ciasteczka. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piec w temperaturze 200oC przez 10 - 13 minut, do zezłocenia  brzegów. Wyjąć i przestudzić na kratce.





3 komentarze:

  1. Chętnie schrupię takie pyszności :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miodowe muszą być bardzo smaczne.
    https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/02/tagliatelle-z-lososiem-cukinia-i-mascarpone/

    OdpowiedzUsuń