środa, 18 stycznia 2017

Makaronowe babeczki z kremem pomarańczowym




Składniki na 12 babeczek:

- 250 g bardzo drobnego makaronu
- 120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 300 ml śmietanki 30%
- 180 ml soku z pomarańczy
- 60 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 2 żółtka
- skórka starta z 2 pomarańczy
- laska wanilii


Składniki na karmelizowane pomarańcze:

- 2 pomarańcze
- 2 łyżki cukru
- 10 łyżek soku z pomarańczy


Wykonanie:

Makaron wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować przez połowę czasu jaki jest podany na opakowaniu.  Ugotowany makaron wymieszać z kandyzowaną skórką pomarańczy i przełożyć do formy na muffinki. Śmietanę, sok z pomarańczy, jajka, żółtka oraz cukier i mąkę ziemniaczaną zmiksować, tylko do połączenia składników. Laskę wanilii przekroić na pół, wyskrobać ziarenka. Dodać do masy śmietanowo - jajecznej, wymieszać.  Gotową masą wylać na makaron. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150oC i piec przez około 35 - 40 minut.

Pomarańcze umyć, obrać ze skórki i pokroić w średniej wielkości kostkę. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Gdy cukier się rozpuści wlać sok pomarańczowy. Na początku cukier stwardnieje, ale podczas podgrzewania znowu się rozpuści. Dodać pokrojone pomarańcze. Gotować kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Sos powinien lekko zgęstnieć.
Przed podaniem babeczki polać sosem i udekorować cząstkami karmelizowanych pomarańczy.

1 komentarz: