sobota, 5 sierpnia 2017

Zupa krem z bobu




Składniki:

- 700 g bobu
- 1400 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka natki pietruszki
- 1/3 szklanki liści mięty
- sól, pieprz do smaku


Bób obrać ze skórki. Olej rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną w drobna kostkę cebulę. Smażyć 3 - 4 minuty, aż zmięknie. Dodać drobno pokrojony czosnek. Całość smażyć jeszcze 2 minuty.
Bulion zagotować, dodać cebulę oraz bób. Gotować na średnim ogniu 10 minut. Dodać natkę pietruszki oraz miętę, gotować jeszcze 2 minuty.
Zupę zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Doprawić pieprzem i solą.

Zupę podawać z płatkami parmezanu. Można podać też z grzankami.

4 komentarze:

  1. Piękny ma kolor i na pewno pyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. Super :-) A właśnie został mi bób z innej potrawy, teraz wiem jak go jeszcze wykorzystać :-)

    OdpowiedzUsuń