niedziela, 15 czerwca 2014

Ciasto z rabarbarem na jogurcie






Składniki na ciasto:

- 375 g mąki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 150 g cukru
- 1/3 szklanka soku pomarańczowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli

Dodatkowo:

- 600 g rabarbaru pokrojonego w drobną kostkę
-1/4 szklanki cukru trzcinowego
-1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie ciasta:

W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól
Do drugiej miski wbić jajka i wsypać cukier. Jajka ubić na gęstą i jasną masę. Do masy jajecznej dodawać stopniowo olej, sok z pomarańczy i jogurt cały czas ubijając. Gotową masę wlać do mąki i dokładnie wymieszać.
Kwadratową formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wyrównać.  Na ciasto wyłożyć rabarbar. Cukier trzcinowy wymieszać z cynamonem i posypać nim rabarbar.

Ciasto piec w temperaturze 180oC  przez około 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam jogurtowe ciasta, są mokre i rozpływają się w ustach!

    OdpowiedzUsuń