Składniki na kruche ciasto:
-
3 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 180 g masła
- 6 żółtek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i uformować z niego kulkę. Ciasto
podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki
na pół godziny.
Składniki na bezę:
- 6 białe
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 10 łyżek wiórków
kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać po łyżce cukru, cały
czas ubijając. Na koniec dodać wiórki i delikatnie wymieszać.
Do przełożenia: powidła śliwkowe
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i
wyłożyć na blaszkę. Ciasto posmarować powidłami śliwkowymi, a następnie wyłożyć
połowę masy bezowej. Ciasto piec przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym
do 175 stopni. Tak samo zrobić z drugą połową ciasta. Jeżeli obie części ciasta
nie są pieczone jednocześnie, drugą część bezy najlepiej przygotować tuż przed
pieczeniem drugiego ciasta.
Masa kremowa:
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 2 kopiate łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g masła
1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do
pozostałej części mleka dodać obie mąki i żółtko, dokładnie zmiksować i
stopniowo dodać do gotującego się mleka. Zagotować.
Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, stopniowo dodawać schłodzony budyń
cały czas ucierając
Ostudzone placki przełożyć masą budyniową. Ciasto schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz