wtorek, 1 lipca 2014

Pani Walewska z kokosową bezą



Składniki na kruche ciasto:

    - 3 szklanki mąki
    - 1/4 szklanki cukru pudru
    -  180 g masła
    -  6 żółtek
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i uformować z niego kulkę. Ciasto podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.

 Składniki na bezę:

    - 6 białe
    - 1,5 szklanki drobnego cukru
   - 10 łyżek wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Na koniec dodać wiórki i delikatnie wymieszać.

 Do przełożenia: powidła śliwkowe

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Ciasto posmarować powidłami śliwkowymi, a następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Ciasto piec przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Tak samo zrobić z drugą połową ciasta. Jeżeli obie części ciasta nie są pieczone jednocześnie, drugą część bezy najlepiej przygotować tuż przed pieczeniem drugiego ciasta.

Masa kremowa:

   - 2 i 1/2 szklanki mleka
   - 2 kopiate łyżki mąki pszennej
   - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
   - 1 żółtko
   - 1/4 szklanki cukru
   - 2 łyżeczki cukru waniliowego
   - 100 g masła

1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałej części mleka dodać obie mąki i żółtko, dokładnie zmiksować i stopniowo dodać do gotującego się mleka. Zagotować.
Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, stopniowo dodawać schłodzony budyń cały czas ucierając
Ostudzone placki przełożyć masą budyniową. Ciasto schłodzić w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz