Składniki na
babeczki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki kakao
- 100 g masła
- 4 średnie jajka
- 1/2 szklanki
Guinnessa
- 1 łyżeczka sody
Składniki na krem
czekoladowy:
- 250 g serka mascarpone
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki
Guinnessa
Ponadto:
Słone paluszki do dekoracji, rozpuszczona czekolada, karmel
Wykonanie
babeczek:
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę
pokojową. W naczyniu wymieszać mąkę,
kakao i sodę. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Wbijać jajka,
jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Na przemian wsypywać mąkę z kakao i Guinnessa, ucierając
tylko do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą
papilotkę napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do
temperatury 180oC przez 20 - 25 minut lub do suchego patyczka.
Upieczone babeczki wystudzić
Wykonanie kremu
czekoladowego:
Wszystkie składniki kremu powinny mieć temperaturę pokojową.
Guinnessa wlać do garnka i gotować przez 10 - 15 minut, tak by jego ilość się
zmniejszyła i zgęstniała. Czekoladę
połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, schłodzić. Masło utrzeć z serkiem i cukrem pudrem. Do
masy wlewać stopniowo schłodzonego Guinnessa oraz czekoladę, delikatnie
wymieszać. Krem schłodzić przez 30 minut.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować
babeczki.
Do kremu powbijać, połamane na mniejsze części, paluszki. Delikatnie
polać czekoladą i karmelem. Przechowywać w lodówce.
Wyglądają niesamowicie :)
OdpowiedzUsuń