Składniki na
ciasto:
- 100 g masła
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki kakao
- 4 duże jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem
miodowo - różany:
- 500 g serka mascarpone
- 12 łyżek miodu różanego*
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 łyżek masła
- 1 łyżeczka żelatyny
*Miód różany:
- 1 szklanka miodu
- 1/2 szklanki płatków róż (najlepsze są płatki dzikiej róży)
Wykonanie miodu
różanego:
Płatki róż umyć i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym,
wsypać do słoika i zalać miodem. Miód odstawić na kilka dni, a najlepiej na dwa
- trzy tygodnie.
Wykonanie ptysiów:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. W garnku
zagotować wodę z masłem, olejem i cukrem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę
energicznie mieszając. Gotowe ciasto powinno być szkliste i odchodzić od
garnka. Do ostudzonego ciasta wbić jajka, jedno po drugim, po każdym dodaniu
dokładnie zmiksować.
Ciasto przełożyć do worka cukierniczego. Na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia wyciskać niewielkie porcje ciasta.
Ptysie piec w temperaturze 200oC przez około 20 -
25 minut. Wyjąć, wystudzić i przekroić na pół.
Gotowe ptysie nadziewać kremem miodowo - różanym.
Wykonanie kremu:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i zostawić do
napęcznienia. Miód podgrzać, zdjąć z ognia, dodać do niego żelatynę. Całość wymieszać do rozpuszczenia
żelatyny.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać serek
mascarpone, cały czas ucierając. Na koniec wlać wystudzony miód, dokładnie
mieszając.
Krem nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na ptysie,
przykryć górną częścią i oprószyć cukrem
pudrem.
Czekoladowe ptysie? Muszą być boskie w smaku! :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ptysiaki
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie, a smakować musiały obłędnie! :)
OdpowiedzUsuń