Składniki:
- 100 g kaszki kukurydzianej
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- dżem malinowy Łowicz 100 % owoców
- 2 białka
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek mielonych migdałów
- 1 duże jabłko
- 1 banan
- 1 szklanka winogron
Wykonanie:
Mleko zagotować. Zmniejszyć ogień i powoli wsypywać kaszkę
kukurydzianą, cały czas mieszając.
Gotować około 5 minut. Przygotowując polentę zwróćmy uwagę na wskazówki
producenta, gdyż czas przygotowania polenty może być różny. Gotową polentę rozsmarować
na desce przykrytej papierem do pieczenia na grubość około 2 centymetrów.
Pozostawić do wystygnięcia.
Jabłka pokroić w drobną kostkę, banany w plasterki.
Winogrona przekroić na pół, usunąć z nich pestki.
Gotowy spód pod pizze posmarować dżemem malinowym, posypać 2
łyżkami migdałów. Na dżemie poukładać owoce.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać
stopniowo cukier. Ubite białka wyłożyć na owoce i posypać pozostałymi
migdałami.
Pizzę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170oC i
piec przez około 30 minut.
Do pizzy możemy użyć dowolnego dżemu oraz różnych owoców.
musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuń