poniedziałek, 27 października 2014

Pizza z polenty z dżemem malinowym, owocami i migdałową bezą





Składniki:

- 100 g kaszki kukurydzianej
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- dżem malinowy Łowicz 100 % owoców
- 2 białka
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek mielonych migdałów
- 1 duże jabłko
- 1 banan
- 1 szklanka winogron

Wykonanie:

Mleko zagotować. Zmniejszyć ogień i powoli wsypywać kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając.  Gotować około 5 minut. Przygotowując polentę zwróćmy uwagę na wskazówki producenta, gdyż czas przygotowania polenty może być różny. Gotową polentę rozsmarować na desce przykrytej papierem do pieczenia na grubość około 2 centymetrów. Pozostawić do wystygnięcia.  
Jabłka pokroić w drobną kostkę, banany w plasterki. Winogrona przekroić na pół, usunąć z nich pestki.
Gotowy spód pod pizze posmarować dżemem malinowym, posypać 2 łyżkami migdałów. Na dżemie poukładać owoce.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Ubite białka wyłożyć na owoce i posypać pozostałymi migdałami.
Pizzę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170oC i piec przez około 30 minut.
Do pizzy możemy użyć dowolnego dżemu oraz różnych owoców.



1 komentarz: