piątek, 31 października 2014

Makaronowa tarta z serem feta, cukinią i pomidorami




Składniki:

- 200 g makaronu świderki Czaniecki
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 średnia cukinia
- 200 g pieczarek
- 200 g sera feta
- 4 łyżki startego parmezanu
- 3 jajka         
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej, świeżej kolendry
- 1 łyżka posiekanej, świeżej bazylii
- kilka pomidorków cherry
- sól, pieprz


Wykonanie:

Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Makaron razem z pieczarkami ugotować w osolonej wodzie. Jajka, ser feta oraz parmezan dokładnie zmiksować, tak  by powstała gładka masa. Doprawić solą i pieprze. Masę jajeczno -serową wlać do makaronu, dodać zioła, posiekaną cebulę oraz pomidory pokrojone w drobną kostkę.  Całość delikatnie wymieszać. Cukinię pokroić w plasterki.
Foremkę na tarte wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć część cukinie, na którą wyłożyć masę makaronową. Wierzch tarty ozdobić plasterkami pozostałej cukinii oraz pomidorkami cherry.

Tarte włożyć  do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 30 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz