wtorek, 21 października 2014

Grillowana polenta z musem figowym





Składniki na polentę:

- 1 i 1/2 szklanki wywaru drobiowego
- 100 g kaszki kukurydzianej
- 3 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki świeżej, posiekanej bazylii

Składniki na mus figowy

- 6  łyżek dżemu z figowego 
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki soku z cytryny

Do podania:

- Ser  żółty

Wykonanie:

Wywar drobiowy zagotować. Zmniejszyć ogień i powoli wsypywać kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając.  Gotować około 5 minut. Przygotowując polentę zwróćmy uwagę na wskazówki producenta, gdyż czas przygotowania polenty może być różny. Gotową polentę zdjąć z ognia, dodać do niej parmezan oraz bazylię, wymieszać. Gorącą kaszkę rozsmarować na desce przykrytej papierem do pieczenia na grubość około 2 centymetrów. Pozostawić do wystygnięcia.  
Dżem, ocet balsamiczny oraz sok z cytryny umieścić w niewielkim garnku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, a następnie gotować tak długo, aż mus zgęstnieje.
Żółty ser pokroić na plasterki.
Schłodzoną polentę pokroić na niewielkie prostokąty. Polentę grillować z każdej strony po kilka minut.
Na kawałki grillowanej polenty położyć plasterki żółtego sera,  łyżkę musu figowego oraz listki bazylii.

Grillowaną polentę razem z serem można włożyć na chwilę do rozgrzanego piekarnika, tak by ser się lekko stopił.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz