Składniki na
polentę:
- 1 i 1/2 szklanki wywaru drobiowego
- 100 g kaszki kukurydzianej
- 3 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki świeżej, posiekanej bazylii
Składniki na mus
figowy
- 6 łyżek dżemu z figowego
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki soku z cytryny
Do podania:
- Ser żółty
Wykonanie:
Wywar drobiowy zagotować. Zmniejszyć ogień i powoli wsypywać
kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając.
Gotować około 5 minut. Przygotowując polentę zwróćmy uwagę na wskazówki
producenta, gdyż czas przygotowania polenty może być różny. Gotową polentę
zdjąć z ognia, dodać do niej parmezan oraz bazylię, wymieszać. Gorącą kaszkę
rozsmarować na desce przykrytej papierem do pieczenia na grubość około 2
centymetrów. Pozostawić do wystygnięcia.
Dżem, ocet balsamiczny oraz sok z cytryny umieścić w
niewielkim garnku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, a następnie
gotować tak długo, aż mus zgęstnieje.
Żółty ser pokroić na plasterki.
Schłodzoną polentę pokroić na niewielkie prostokąty. Polentę
grillować z każdej strony po kilka minut.
Na kawałki grillowanej polenty położyć plasterki żółtego
sera, łyżkę musu figowego oraz listki
bazylii.
Grillowaną polentę razem z serem można włożyć na chwilę do
rozgrzanego piekarnika, tak by ser się lekko stopił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz