piątek, 31 października 2014

Ciasto orzechowo - czekoladowe ze śliwkami i śliwkową galaretką




Składniki:

- 200 g mąki
- 170 g cukru
- 200 g masła
- 4 jajka
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g śliwek
- garść całych orzechów włoskich


Składniki na galaretkę śliwkową:

- 5 śliwek
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wody


Wykonanie ciasta:

Zmielone orzechy włoskie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Czekoladę drobno posiekać. Pięć śliwek odłożyć, a pozostałą część pokroić na dość grube kawałki. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu na gładką masę. Wsypać mąkę z orzechami, ucierać tylko do połączenia składników. Dodać śliwki i czekoladę, delikatnie połączyć je z masą. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC przez 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić.


Wykonanie galaretki śliwkowej

Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia. Śliwki obrać ze skórki,  pokroić w drobną kostkę, wsypać do garnka, zasypać cukrem. Śliwki podgrzewać na średnim ogniu, tak długo, aż owoce zmiękną. Całość zblendować. Napęczniałą żelatynę dodać do gorącego musu śliwkowego, wymieszać.

Galaretką śliwkową posmarować wierzch ciasta.



2 komentarze: