Składniki:
- 200 g mąki
- 170 g cukru
- 200 g masła
- 4 jajka
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g śliwek
- garść całych orzechów włoskich
Składniki na
galaretkę śliwkową:
- 5 śliwek
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
Wykonanie ciasta:
Zmielone orzechy włoskie wymieszać z mąką i proszkiem do
pieczenia. Czekoladę drobno posiekać. Pięć śliwek odłożyć, a pozostałą część
pokroić na dość grube kawałki. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę.
Wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu na gładką
masę. Wsypać mąkę z orzechami, ucierać tylko do połączenia składników. Dodać
śliwki i czekoladę, delikatnie połączyć je z masą. Piec w piekarniku nagrzanym
do temperatury 180oC przez 45 - 50 minut, do suchego patyczka.
Ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Wykonanie
galaretki śliwkowej
Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia. Śliwki
obrać ze skórki, pokroić w drobną
kostkę, wsypać do garnka, zasypać cukrem. Śliwki podgrzewać na średnim ogniu,
tak długo, aż owoce zmiękną. Całość zblendować. Napęczniałą żelatynę dodać do
gorącego musu śliwkowego, wymieszać.
Galaretką śliwkową posmarować wierzch ciasta.
Jakie to musi być pyszneee! :DD Aaa
OdpowiedzUsuńPyszne,pyszne!!!
OdpowiedzUsuń