poniedziałek, 6 października 2014

Sałatka z roszpunki i gruszki z parmezanem i orzeszkami ziemnymi




Składniki:

- 125 g roszpunki
- 2 gruszki
- sok z jednej cytryny
- 1/3 szklanki parmezanu startego na piórka
- 1/3 szklanki orzechów ziemnych Felix (bez soli)


Składniki  na sos:

- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz


Wykonanie:

Roszpunkę umyć i delikatnie osuszyć ręcznikami papierowymi. Gruszki umyć, pokroić w cienkie plasterki, a następnie skropić sokiem z cytryny.
Roszpunkę przełożyć do miski, dodać gruszki, parmezan oraz orzechy ziemne, wymieszać.
Składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Gotowym sosem polać sałatkę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz