poniedziałek, 27 października 2014

Rolada jabłkowa





Składniki:

- 5 jajek
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jabłka pokroić w ósemki i ułożyć na blaszce (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym.  Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Dodać po kolei żółtka, wymieszać. Do mąki dodać proszek do pieczenia, przesiać  i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć na blaszkę, wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170oC przez 30 - 35 minut. Gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę, tak by jabłka znajdowały się na górze. Za pomocą ściereczki z ciasta uformować roladę. Roladę jabłkową posypać cukrem pudrem.



1 komentarz: