Składniki:
- 5 jajek
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jabłka pokroić w ósemki i ułożyć na blaszce (25 x 35 cm) wyłożonej
papierem do pieczenia. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną
pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Dodać
po kolei żółtka, wymieszać. Do mąki dodać proszek do pieczenia, przesiać i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto
przełożyć na blaszkę, wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do
temperatury 170oC przez 30 - 35 minut. Gorące ciasto wyłożyć na
ściereczkę, tak by jabłka znajdowały się na górze. Za pomocą ściereczki z
ciasta uformować roladę. Roladę jabłkową posypać cukrem pudrem.
Mmm, cudownie mięciutka :)
OdpowiedzUsuń