niedziela, 24 maja 2015

Makaron z bazyliowo - migdałowym pesto i szparagami




Składniki na pesto:

- 50 g mielonych migdałów
- 1 i 1/2 szklanki bazylii
- 50 g startego parmezanu
- 30 ml oleju rydzowego
- 70 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz


Dodatkowo:

- 350 g makaronu wstążki
- 10 - 12 sztuk szparagów


Wykonanie:

Szparagi obrać, związać sznurkiem i włożyć do osolonej, gotującej się wody. Gotować 2 - 3 minuty, odcedzić i przełożyć do miski wypełnionej wodą z lodem. Szparagi wyjąć z wody i pokroić na mniejsze części.
Wszystkie składniki pesto dokładnie ze sobą zblendować.

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszać z migdałowym pesto, dodać pokrojone szparagi, delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać startym parmezanem.
Smacznego



1 komentarz: