środa, 23 marca 2016

Bezglutenowa babka orzechowo lniana z fiołkowym lukrem




Składniki:

- 6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
- 180 g cukru
- 120 g mielonych orzechów włoskich
- 100 g mielonego lnu (odtłuszczonego)
- 2 łyżki rumu
- 1/4 łyżeczki soli


Składniki na lukier:

- 180 g cukru pudru fiołkowego
- 4 łyżki soku z cytryny


Do dekoracji:

- orzechy włoskie
- fiołki


Wykonanie:

Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą i jasną masę. Dodać mielone orzechy, len i rum, wymieszać. Białka wlać do miski, najlepiej do metalowej. Dodać sól i zacząć ubijać. Kiedy piana będzie sztywna stopniowo dodawać pozostały cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując, aż powstanie sztywna, błyszcząca piana. Do masy żółtkowo - orzechowej dodać 1/3 część ubitych białek, zmiksować. Dodać pozostałe białko. Delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto przelać do formy na babkę, wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175oC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Cukier puder przesiać przez sitko, dodać sok z cytryny. Za pomocą łyżki rozetrzeć na gładką i jednolitą masę.

Upieczoną babkę polać lukrem, ozdobić kawałkami orzechów i fiołkami.



1 komentarz: