Składniki:
- 6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
- 180 g cukru
- 120 g mielonych orzechów włoskich
- 100 g mielonego lnu (odtłuszczonego)
- 2 łyżki rumu
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki na
lukier:
- 180 g cukru pudru fiołkowego
- 4 łyżki soku z cytryny
Do dekoracji:
- orzechy włoskie
- fiołki
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą i jasną masę. Dodać
mielone orzechy, len i rum, wymieszać. Białka wlać do miski, najlepiej do
metalowej. Dodać sól i zacząć ubijać. Kiedy piana będzie sztywna stopniowo dodawać
pozostały cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując, aż powstanie sztywna,
błyszcząca piana. Do masy żółtkowo - orzechowej dodać 1/3 część ubitych białek,
zmiksować. Dodać pozostałe białko. Delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki.
Gotowe ciasto przelać do formy na babkę, wcześniej wysmarowanej masłem i
oprószonej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175oC przez 40 - 45
minut, do tzw. suchego patyczka.
Cukier puder przesiać przez sitko, dodać sok z cytryny. Za
pomocą łyżki rozetrzeć na gładką i jednolitą masę.
Upieczoną babkę polać lukrem, ozdobić kawałkami orzechów i
fiołkami.
Wspaniała baba. Fajny przepis :-)
OdpowiedzUsuń