niedziela, 6 marca 2016

Lniane kruche ciasteczka




Składniki:

- 320 g mąki pszennej
- 50 g mielonego siemienia lnianego odtłuszczonego
- 110 g cukru pudru
- 270 g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli


Wykonanie:


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z siemieniem lnianym i solą. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Wsypać mąkę, zmiksować tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego zakończonego szeroką, ozdobną tylką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać ciasteczka. Piec w piekarniku nagrzanym do  180oC przez 15 - 17 minut, do zezłocenia.





1 komentarz: