sobota, 19 marca 2016

Różane bezy




Składniki :

- 3 białka
- 180 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli


Dodatkowo:

- 2 łyżki cukru kryształu
- 2 łyżki suszonych płatków róży


Wykonanie:

Płatki róży i cukier kryształ zmielić np. w młynku do kawy na cukier puder.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka wlać do suchej miski, najlepiej metalowej. Dodać sól i zacząć ubijać. Gdy powstanie gęsta, ale jeszcze nie sztywna piana wlać sok z cytryny i nadal ubijać. Kiedy piana będzie sztywna stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksować, aż powstanie błyszcząca, gładka i sztywna piana. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Na sam koniec dodać cukier różany i jeszcze chwilę miksować.
Masę bezową przełożyć  do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki.  Na papierze  do pieczenia formować niewielkie bezy.

Bezy włożyć do piekarnika nagrzanego do 160oC i natychmiast obniżyć temperaturę do 85oC. Piec z termoobiegiem przez około 2 godziny. Bezy powinny być białe i chrupkie. Jeżeli będą lekko ciągnące w środku można przedłużyć proces suszenia o pół godziny. Czas suszenia zależy od wielkości bez. Gdy bezy są gotowe wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić do ostygnięcia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz