Składniki :
- 3 białka
- 180 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 2 łyżki cukru kryształu
- 2 łyżki suszonych płatków róży
Wykonanie:
Płatki róży i cukier kryształ zmielić np. w młynku do kawy
na cukier puder.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka wlać do suchej
miski, najlepiej metalowej. Dodać sól i zacząć ubijać. Gdy powstanie gęsta, ale
jeszcze nie sztywna piana wlać sok z cytryny i nadal ubijać. Kiedy piana będzie
sztywna stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksować, aż
powstanie błyszcząca, gładka i sztywna piana. Cukier powinien całkowicie się
rozpuścić. Na sam koniec dodać cukier różany i jeszcze chwilę miksować.
Masę bezową przełożyć
do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Na papierze
do pieczenia formować niewielkie bezy.
Bezy włożyć do piekarnika nagrzanego do 160oC i
natychmiast obniżyć temperaturę do 85oC. Piec z termoobiegiem przez
około 2 godziny. Bezy powinny być białe i chrupkie. Jeżeli będą lekko ciągnące
w środku można przedłużyć proces suszenia o pół godziny. Czas suszenia zależy
od wielkości bez. Gdy bezy są gotowe wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i
pozostawić do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz