Pasztet:
- 450 g gotowanego mięsa z kurczaka (podudzie)
- 400 g surowego boczku
- 150 g karkówki
- 200 g wątróbki drobiowej
- 1 duża cebule
- 1 bułka
- 3 jajka
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- sól, świeżo mielony pieprz
- gałka muszkatołowa
Boczek i karkówkę pokroić na średniej wielkości kawałki. Włożyć
do garnka, dodać ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy i płaską
łyżkę soli. Na wierzch poukładać cebulę pokrojoną w grube plastry. Wlać wodę,
tylko tyle by przykryła cebulę i mięso. Dusić na małym ogniu około 3 - 4
godziny, aż mięso będzie miękkie i rozpadające. Dodać wątróbkę i całość gotować
jeszcze 20 minut. Mięso i cebulę wyjąć z wywaru, przestudzić. Bułkę namoczyć w
wywarze. Mięso, cebulę i bułkę przepuścić 3 razy przez maszynkę. Doprawić solą,
pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Dodać jajka i dokładnie wymieszać.
Ciasto kruche:
- 500 g mąki
- 270 g masła
- 4 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta
uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Dodatkowo:
- 16 - 18 jaj przepiórczych
W niewielkim rondelku zagotować wodę z dużą ilością soli.
Gdy woda zacznie się gotować, włożyć delikatnie jajka. Gotować około 3 - 4
minuty. Ugotowane jajka włożyć do miski z zimną wodą. Gdy przestygną wyjąć je i
poturlać na desce do krojenia, delikatnie przyciskając dłonią. Ponownie włożyć
do wody, obrać.
Wykonanie
pasztecików:
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Przygotować foremkę
na muffinki. Z ciasta wyciąć cienkie
paseczki, oraz 16 - 18 niewielkich kółek. Na brzegach foremki ułożyć 8 pasków
ciasta. Między nimi wpleść kolejne paski, formując koszyk. Na dnie foremki
umieścić wcześniej wycięte kółko, delikatnie docisnąć. Jeżeli ktoś nie ma
cierpliwości wystarczy, że dno i brzegi foremki na muffinki wyłoży ciastem, bez
robienia koszyka.
Gotowe koszyczki włożyć na pół godziny do lodówki.
Schłodzone koszyczki do połowy wypełnić pasztetem. W środek
wcisnąć jajko. Całość przykryć pasztetem, wyrównać.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC na około
50 - 60 minut.
Paszteciki podawać z sosem żurawinowym lub śmietanowo -
chrzanowym.
strasznie fajny pomysł i ładne wykonanie :)
OdpowiedzUsuń