piątek, 25 marca 2016

Paszteciki w koszyczku z ciasta kruchego z niespodzianką




Pasztet:

- 450 g gotowanego mięsa z kurczaka (podudzie)
- 400 g surowego boczku
- 150 g karkówki
- 200 g wątróbki drobiowej
- 1 duża cebule
- 1 bułka
- 3 jajka
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- sól, świeżo mielony pieprz
- gałka muszkatołowa

Boczek i karkówkę pokroić na średniej wielkości kawałki. Włożyć do garnka, dodać ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy i płaską łyżkę soli. Na wierzch poukładać cebulę pokrojoną w grube plastry. Wlać wodę, tylko tyle by przykryła cebulę i mięso. Dusić na małym ogniu około 3 - 4 godziny, aż mięso będzie miękkie i rozpadające. Dodać wątróbkę i całość gotować jeszcze 20 minut. Mięso i cebulę wyjąć z wywaru, przestudzić. Bułkę namoczyć w wywarze. Mięso, cebulę i bułkę przepuścić 3 razy przez maszynkę. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Dodać jajka i dokładnie wymieszać.


Ciasto kruche:

- 500 g mąki
- 270 g masła
- 4 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.


Dodatkowo:

- 16 - 18 jaj przepiórczych

W niewielkim rondelku zagotować wodę z dużą ilością soli. Gdy woda zacznie się gotować, włożyć delikatnie jajka. Gotować około 3 - 4 minuty. Ugotowane jajka włożyć do miski z zimną wodą. Gdy przestygną wyjąć je i poturlać na desce do krojenia, delikatnie przyciskając dłonią. Ponownie włożyć do wody, obrać.


Wykonanie pasztecików:

Schłodzone ciasto rozwałkować  na grubość około 5 mm. Przygotować foremkę na  muffinki. Z ciasta wyciąć cienkie paseczki, oraz 16 - 18 niewielkich kółek. Na brzegach foremki ułożyć 8 pasków ciasta. Między nimi wpleść kolejne paski, formując koszyk. Na dnie foremki umieścić wcześniej wycięte kółko, delikatnie docisnąć. Jeżeli ktoś nie ma cierpliwości wystarczy, że dno i brzegi foremki na muffinki wyłoży ciastem, bez robienia koszyka.


Gotowe koszyczki włożyć na pół godziny do lodówki.
Schłodzone koszyczki do połowy wypełnić pasztetem. W środek wcisnąć jajko. Całość przykryć pasztetem, wyrównać.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC na około 50 - 60 minut.

Paszteciki podawać z sosem żurawinowym lub śmietanowo - chrzanowym.


1 komentarz: