Składniki na
kruchy spód:
- 210 g mąki
- 30 g cukru pudru
- 120 g zimnego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- białko do przyklejenia brzegu ciasta
Na papierze narysować okrąg o średnicy 22 - 23 cm. Z jednej
strony okrąg wydłużyć, nadając mu
kształt jajka. Gotowy wzór wyciąć.
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta
uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, przyłożyć do niego
wcześniej przygotowany wzór i wyciąć kształt jajka. Z pozostałego ciasta uformować dwa, cienkie wałeczki. Zwinąć je dookoła siebie.
Brzeg ciasta posmarować białkiem i przykleić do niego splecione wałeczki.
Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę.
Ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego
do 200oC i piec około 15 - 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
Składniki na dżem
pomarańczowy
- 4 średnie czerwone pomarańcze
- 50 g cukru
- skórka starta z jednej pomarańczy
Pomarańcze dokładnie umyć, usunąć skórkę wraz z albedo (biała część znajdująca się tuż pod skórką),
a następnie wyfiletować pomarańczę, czyli wyciąć wszystkie cząstki pomarańczy znajdujące się pomiędzy
białymi błonkami. Z części, która pozostaje po filetowaniu pomarańczy, wycisnąć
sok do osobnego naczynia. Będzie go można wykorzystać do przygotowania kremu.
Miąższ z pomarańczy, cukier i skórkę umieścić w niewielkim
rondelku. Gotować na niewielkim ogniu około 25 - 30 minut, aż sok wyparuje, a
konfitura zgęstnieje.
Dżem pomarańczowy schłodzić, a następnie zblendować.
Składniki na krem
pomarańczowy:
- 100 ml soku z czerwonej pomarańczy
- 200 ml śmietany 36%
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 40 g cukru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Żelatynę namoczyć w 50 ml soku pomarańczowego przez 10
minut, do napęcznienia. Jajko i żółtko utrzeć z cukrem na jasną i puszystą
masę. Śmietankę podgrzać, uważając by nie doprowadzić jej do wrzenia. Gorącą
śmietankę wolnym strumieniem wlać do masy jajecznej, cały czas mieszając. Śmietanę
z jajkami postawić na niewielki ogień i podgrzewać kilka minut, cały czas
mieszając, do zgęstnienia kremu. Zdjąć z ognia i delikatnie przestudzić. Do
ciepłego kremu dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia
żelatyny. Krem ostudzić.
Składniki na karmelizowane
pomarańcze:
- 1 i 1/2 pomarańczy
- 60 g cukru
- 40 ml wody
Pomarańcze wyparzyć i pokroić w plasterki. W niewielkim
rondelku zagotować cukier z wodą. Gdy cukier się rozpuści, do syropu włożyć
plasterki pomarańczy. Gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Gdy
skórka będzie miękka wyjąć plasterki pomarańczy i ostudzić.
Dodatkowo:
- kandyzowana skórka pomarańczy
- blanszowane migdały
Wykonanie mazurka:
Kruchy spód posmarować dżemem pomarańczowym. Na dżem wyłożyć
ostudzony krem pomarańczowy i włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem
udekorować karmelizowanymi pomarańczami, kandyzowaną skórką pomarańczy i
migdałami.
Piękna prezentacja:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcudownie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę ekstra!
OdpowiedzUsuń