poniedziałek, 21 marca 2016

Mazurek z czerwoną pomarańczą





Składniki na kruchy spód:

- 210 g mąki
- 30 g cukru pudru
- 120 g zimnego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- białko do przyklejenia brzegu ciasta


Na papierze narysować okrąg o średnicy 22 - 23 cm. Z jednej strony okrąg wydłużyć, nadając  mu kształt jajka. Gotowy wzór wyciąć. 
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować  na grubość około 5 mm, przyłożyć do niego wcześniej przygotowany wzór i wyciąć kształt jajka.  Z pozostałego ciasta uformować dwa, cienkie wałeczki. Zwinąć je dookoła siebie.  Brzeg ciasta posmarować białkiem i przykleić do niego splecione wałeczki. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę.


Ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 15 - 20 minut. Wyjąć i ostudzić.


Składniki na dżem pomarańczowy

- 4 średnie czerwone pomarańcze
- 50 g cukru
- skórka starta z jednej pomarańczy

Pomarańcze dokładnie umyć, usunąć skórkę wraz z albedo  (biała część znajdująca się tuż pod skórką), a następnie wyfiletować pomarańczę, czyli wyciąć wszystkie  cząstki pomarańczy znajdujące się pomiędzy białymi błonkami. Z części, która pozostaje po filetowaniu pomarańczy, wycisnąć sok do osobnego naczynia. Będzie go można wykorzystać do przygotowania kremu.
Miąższ z pomarańczy, cukier i skórkę umieścić w niewielkim rondelku. Gotować na niewielkim ogniu około 25 - 30 minut, aż sok wyparuje, a konfitura zgęstnieje.
Dżem pomarańczowy schłodzić, a następnie zblendować.


Składniki na krem pomarańczowy:

- 100 ml soku z czerwonej pomarańczy
- 200 ml śmietany 36%
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 40 g cukru
- 1,5 łyżeczki żelatyny

Żelatynę namoczyć w 50 ml soku pomarańczowego przez 10 minut, do napęcznienia. Jajko i żółtko utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Śmietankę podgrzać, uważając by nie doprowadzić jej do wrzenia. Gorącą śmietankę wolnym strumieniem wlać do masy jajecznej, cały czas mieszając. Śmietanę z jajkami postawić na niewielki ogień i podgrzewać kilka minut, cały czas mieszając, do zgęstnienia kremu. Zdjąć z ognia i delikatnie przestudzić. Do ciepłego kremu dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Krem ostudzić.


Składniki na karmelizowane pomarańcze:

- 1 i 1/2 pomarańczy
- 60 g cukru
- 40 ml wody

Pomarańcze wyparzyć i pokroić w plasterki. W niewielkim rondelku zagotować cukier z wodą. Gdy cukier się rozpuści, do syropu włożyć plasterki pomarańczy. Gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Gdy skórka będzie miękka wyjąć plasterki pomarańczy i ostudzić.


Dodatkowo:

­- kandyzowana skórka pomarańczy
- blanszowane migdały


Wykonanie mazurka:

Kruchy spód posmarować dżemem pomarańczowym. Na dżem wyłożyć ostudzony krem pomarańczowy i włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować karmelizowanymi pomarańczami, kandyzowaną skórką pomarańczy i migdałami.




3 komentarze: