środa, 16 marca 2016

Maślane rogaliki




Składniki:

- 450 g mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 260 ml ciepłego mleka
- 60 g cukru
- 4 żółtka
- 90 g miękkiego masła
- 1/4 łyżeczki soli


Dodatkowo:

- 4 - 5 łyżek masła


Wykonanie:


Do 100 ml mleka dodać 1 łyżkę cukru, drożdże i 2 łyżki mąki, wymieszać. Rozczyn odłożyć na 10 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać z solą. Pozostały cukier utrzeć z żółtkami na jasną i puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko i żółtka utarte z cukrem. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto wyrabiać 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na koło o średnicy 40 cm. Zewnętrzną część koła posmarować masłem. Koło podzielić na 12 trójkątów. Każdy trójkąt zwinąć, zaczynając od części posmarowanej masłem, formując rogalik. 



Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować roztopionym masłem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 15 - 18 minut, aż rogaliki ładnie się przyrumienią. 



3 komentarze: