Składniki:
- 450 g mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 260 ml ciepłego mleka
- 60 g cukru
- 4 żółtka
- 90 g miękkiego masła
- 1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 4 - 5 łyżek masła
Wykonanie:
Do 100 ml mleka dodać 1 łyżkę cukru, drożdże i 2 łyżki mąki,
wymieszać. Rozczyn odłożyć na 10 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę
przesiać z solą. Pozostały cukier utrzeć z żółtkami na jasną i puszystą masę.
Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko i żółtka utarte z cukrem.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Dodać masło pokrojone na mniejsze
kawałki. Ciasto wyrabiać 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto
przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i
rozwałkować na koło o średnicy 40 cm. Zewnętrzną część koła posmarować masłem. Koło
podzielić na 12 trójkątów. Każdy trójkąt zwinąć, zaczynając od części
posmarowanej masłem, formując rogalik.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu
posmarować roztopionym masłem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC
i piec około 15 - 18 minut, aż rogaliki ładnie się przyrumienią.
Cudne rogale :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie rogaliki i często robię :)
OdpowiedzUsuńwyniki już są :) sugeruję zaglądnąć :)
OdpowiedzUsuń