piątek, 7 października 2016

Cannelloni z nadzieniem dyniowym zapiekane pod kremem budyniowym




Składniki na krem dyniowy:

- 250 g sera ricotta
- 100 g puree z dyni
- 1 jajko (białko oddzielone od żółtka)
- 50 g mąki
- 40 g cukru
- laska wanilii

Ser ricotta wymieszać z dyniowym puree, żółtkiem i mąką. Laskę wanilii przekroić na pół, za pomocą noża wyskrobać ziarenka. Białko ubić z cukrem na pianę ( nie musi być sztywna). Ubite białka razem z ziarenkami wanilii dodać do masy serowo - dyniowej, wymieszać.


Składniki na budyń waniliowy:

- 250 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 40 g cukru
- 20 g mąki ziemniaczanej
- ziarenka z jednej laski wanilii

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i odstawić na kilkanaście minut by piana, która powstała podczas miksowania opadła. Masę można przecedzić przez sito, wówczas szybciej pozbędziemy się piany.


Dodatkowo:

- 12 cannelloni 
- opcjonalnie 3 łyżki cukru do skarmelizowania

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Cannelloni wypełnić kremem dyniowym. Ułożyć w naczyniu, zachowując niewielkie odstępy. Cannelloni zalać masą budyniową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150oC na 50 - 55 minut, do stężenia kremu. Wyjąć i przestudzić.
Przed podaniem cannelloni posypać cukrem. Cukier karmelizować za pomocą palnika. Można włożyć na bardzo krótko do piekarnika nastawionego na funkcję grilla.

Cannelloni podawać z sosem żurawinowym lub malinowym.  Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.





2 komentarze:

  1. Na początku myślałam, że to cannelloni wytrawne a to okazało się na słodko. :) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie, muszę koniecznie jutro wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń