Składniki na krem
dyniowy:
- 250 g sera ricotta
- 100 g puree z dyni
- 1 jajko (białko oddzielone od żółtka)
- 50 g mąki
- 40 g cukru
- laska wanilii
Ser ricotta wymieszać z dyniowym puree, żółtkiem i mąką.
Laskę wanilii przekroić na pół, za pomocą noża wyskrobać ziarenka. Białko ubić
z cukrem na pianę ( nie musi być sztywna). Ubite białka razem z ziarenkami
wanilii dodać do masy serowo - dyniowej, wymieszać.
Składniki na budyń
waniliowy:
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 40 g cukru
- 20 g mąki ziemniaczanej
- ziarenka z jednej laski wanilii
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i odstawić na
kilkanaście minut by piana, która powstała podczas miksowania opadła. Masę
można przecedzić przez sito, wówczas szybciej pozbędziemy się piany.
Dodatkowo:
- 12 cannelloni
- opcjonalnie 3 łyżki cukru do skarmelizowania
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Cannelloni wypełnić
kremem dyniowym. Ułożyć w naczyniu, zachowując niewielkie odstępy. Cannelloni
zalać masą budyniową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150oC na 50
- 55 minut, do stężenia kremu. Wyjąć i przestudzić.
Przed podaniem cannelloni posypać cukrem. Cukier
karmelizować za pomocą palnika. Można włożyć na bardzo krótko do piekarnika
nastawionego na funkcję grilla.
Cannelloni podawać z sosem żurawinowym lub malinowym. Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jak i
na zimno.
Na początku myślałam, że to cannelloni wytrawne a to okazało się na słodko. :) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, muszę koniecznie jutro wypróbować :)
OdpowiedzUsuń