czwartek, 27 października 2016

Dyniowe risotto z szałwią




Składniki:

- 200 g ryżu arborio
- 150 g puree z dyni
- 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 15 liści świeżej szałwii
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz


Do przybrania:

- 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego
- 10 liści świeżej szałwii


Na niewielkiej patelni rozgrzać 3 - 4 łyżki oleju. Na gorący olej kłaść po 3  - 4 listki szałwii, zachowując dużą ostrożność, może mocno pryskać. Szałwię smażyć pół minuty, wyjąć i ułożyć na ręczniku papierowym. Tak samo usmażyć pozostałe listki szałwii.

Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać drobno pokrojoną cebulę, smażyć 2 - 3 minuty, aż zmięknie. Dodać drobno posiekany czosnek i liście szałwii. Całość smażyć minutę. Dodać ryż, wymieszać, tak by wszystkie ziarenka pokryły się olejem. Po 2 - 3 minutach, gdy ryż stanie się przezroczysty, wlać wino i mieszać, aż się wchłonie. Dodać pół szklanki bulionu. Gdy ryż wchłonie cały płyn, wlać kolejną porcję bulionu. Należy pamiętać o częstymi mieszaniu ryżu. Po około 15 minutach dodać puree z dyni. Gotować 6 - 8 minut, ryż powinien być kremowy i al dente. Ryż zdjąć z ognia, dodać parmezan i masło. Wymieszać, aż masło i ser się roztopią.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz