poniedziałek, 31 października 2016

Babeczki "Zielone Stworki"




Składniki na babeczki (12 - 14 babeczek):

- 120 g masła
- 140 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 150 g mąki
- 15 g kakao
- 80 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia.  Śmietankę z czekoladą umieścić w niewielkim rondelku. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gadki sos czekoladowy, schłodzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać przestudzony sos czekoladowy, wymieszać. Dodać przesianą mąkę, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 185oC przez 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce.


Składniki na krem:

- 1 awokado
- 100 ml śmietanki 30%
- 180 g serka mascarpone
- 150 g białej czekolady
- 1 łyżka soku z cytryny
- zielony barwnik spożywczy



Śmietankę z czekoladą umieścić w rondelku. Podgrzewać, mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos czekoladowy. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Awokado, sok z cytryny i  mascarpone zmiksować za pomocą blendera. Dodać schłodzoną śmietankę i zmiksować na gładki i gęsty krem. Dodać odrobinę barwnika ( tylko tyle by uzyskać pożądany kolor), zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do robienia trawy. Krem wyciskać na babeczki. Babeczki można ozdobić czekoladowymi oczami.


2 komentarze: