Składniki na
babeczki (12 - 14 babeczek):
- 120 g masła
- 140 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 150 g mąki
- 15 g kakao
- 80 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia.
Śmietankę z czekoladą umieścić w niewielkim rondelku. Podgrzewać, aż czekolada
się rozpuści i powstanie gadki sos czekoladowy, schłodzić. Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po
każdym dodaniu. Wlać przestudzony sos czekoladowy, wymieszać. Dodać przesianą
mąkę, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Formę na babeczki
wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w
temperaturze 185oC przez 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć i wystudzić na kratce.
Składniki na krem:
- 1 awokado
- 100 ml śmietanki 30%
- 180 g serka mascarpone
- 150 g białej czekolady
- 1 łyżka soku z cytryny
- zielony barwnik spożywczy
Śmietankę z czekoladą umieścić w rondelku. Podgrzewać,
mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos czekoladowy.
Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Awokado, sok z cytryny i mascarpone zmiksować za pomocą blendera.
Dodać schłodzoną śmietankę i zmiksować na gładki i gęsty krem. Dodać odrobinę
barwnika ( tylko tyle by uzyskać pożądany kolor), zmiksować. Krem przełożyć do
rękawa cukierniczego z tylką do robienia trawy. Krem wyciskać na babeczki.
Babeczki można ozdobić czekoladowymi oczami.
Genialne! Trochę jak Ciasteczkowy Potwór w zieleni ;)
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuń