wtorek, 4 października 2016

Dyniowe ciasto drożdżowe z jabłkami i orzechową kruszonką





Składniki na ciasto:

- 400 g mąki
- 16 g świeżych drożdży
- 60 g roztopionego masła
- 200 g puree z dyni
- 140 g ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli


Składniki na kruszonkę:

- 130 g masła
- 80 g mielonych orzechów laskowych
- 100 g cukru
- 130 g mąki


Dodatkowo:

- 3 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu

Do niewielkiego rondelka wlać 80 ml mleka, dodać łyżkę cukru, 4 łyżki mąki i pokruszone drożdże, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, pozostałe mleko i puree z dyni. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić przez 8 - 10 minut, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto.  Wsypać sól, cynamon i wlać roztopione masło. Ciasto krótko wyrobić, tylko do połączenia się składników. Przełożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę. Cukier wymieszać z mąką i orzechami. Zalać roztopionym masłem, wymieszać widelcem, tak by powstała masa o konsystencji mokrego piasku. W razie konieczności dodać odrobinę mąki.
Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Dodać cynamon, wymieszać.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, na 30 minut, do wyrośnięcia. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 185oC i piec przez 45 - 55 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić w nim ciasto do wystudzenia.


2 komentarze: