Składniki na
ciasto:
- 400 g mąki
- 16 g świeżych drożdży
- 60 g roztopionego masła
- 200 g puree z dyni
- 140 g ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Składniki na
kruszonkę:
- 130 g masła
- 80 g mielonych orzechów laskowych
- 100 g cukru
- 130 g mąki
Dodatkowo:
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
Do niewielkiego rondelka wlać 80 ml mleka, dodać łyżkę
cukru, 4 łyżki mąki i pokruszone drożdże, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10
minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka
utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę
jajeczną, pozostałe mleko i puree z dyni. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić
przez 8 - 10 minut, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Wsypać sól, cynamon i wlać roztopione masło.
Ciasto krótko wyrobić, tylko do połączenia się składników. Przełożyć do
oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5
godziny, do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę. Cukier wymieszać z mąką i orzechami.
Zalać roztopionym masłem, wymieszać widelcem, tak by powstała masa o
konsystencji mokrego piasku. W razie konieczności dodać odrobinę mąki.
Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i
pokroić w grubą kostkę. Dodać cynamon, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Blaszkę o wymiarach 20x30
cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto
wyłożyć jabłka, posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce, na 30 minut, do wyrośnięcia. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do
185oC i piec przez 45 - 55 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić
drzwiczki i pozostawić w nim ciasto do wystudzenia.
Piękny kolor ciasta i ogólnie wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAch, ten kolor! Pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuń