środa, 12 października 2016

Cukiniowa zupa z jarmużem i makaronem




Składniki:

- 850 ml bulionu drobiowego
- 2 średnie cukinie (około 800 g)
- 35 g jarmużu (bez grubych łodyg)
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- sól, pieprz


Dodatkowo:

- 250 - 300 g makaronu kokardki
- jogurt naturalny (opcjonalnie)
- posiekana natka pietruszki

Cukinię i seler umyć i pokroić w grubą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, smażyć 3 minuty. Dodać cukinię, seler i czosnek. Całość smażyć  5 - 7 minut. Cukinia powinna zmięknąć i stać się lekko przezroczysta. Do gorącego bulionu dodać podsmażone warzywa, gotować 10 minut. W połowie gotowania dodać liście jarmużu, natkę pietruszki i starty imbir. Gotową zupę zmiksować na gładko, doprawić pieprzem i solą.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do miseczki włożyć porcję makaronu, zalać gorącą zupą. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Do zupy można także dodać odrobinę jogurtu naturalnego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz